Monday, April 2, 2007

Milda makter

Ja, den heter så, boken skriven av Arto Paasilinna. En helt skruvad berättelse där en finsk tornkransförare vid namn Birger, får hoppa in och vikariera för Gud. Det första Birger-gud gör är att flytta himlen från Bulgarien till Finland (naturligtvis). Han inrättar även en himmel för djuren efter att ha hört en suggas vädjande böner för sina små kultingar. Mose blir satt att råda över djurhimlen. Birger-gud försöker "omvända" påven från sina konservativa åsikter om preventivmedel osv. Det lyckas naturligtvis inte. Trots att Birger-gud bara är tillförordnad och inte får skapa något nytt så kan han inte låta bli att prova och han ställer till det med ett nytt sexfotat bältdjur i Amazonas djungel. Av en händelse får han också stopp på ett planerat tredje världskrig där fan själv har ett finger med. Boken är proppad av många dråpligheter och högst underhållande. Har man tråkigt får man kul...

7 comments:

Evas blogg said...

Låter kul! Lite i stil med filmen "Bruce den allsmäktige"?

Madicken said...

Grundidén liknar fast Paasilinna var väl först. Boken kom ut på finska redan 1989.

Elisabeth said...

Paasilinna är bäst. Jag skrattar högt när jag läser hans böcker. Samtidigt som det oftast också finns en väldigt allvarlig underton i berättelserna.

Madicken said...

Elisabeth: Visst är han dråplig! Undrar var han får allt ifrån? Det finns en grundläggande värme i hans historier som stannar kvar länge.

Evas blogg said...

Måste nog ta och läsa något av honom.

Madicken said...

Jo Eva..det finns en bok som heter "Hoppsan, är jag död?" Av Paasilinna. Jag har den som ljudbok(Frej Lindqvist ljuva stämma) men eftersom jag ALLTID somnar när jag försöker lyssna på ljudböcker har jag bara hört början (flera ggr) så jag får nog läsa den så småningom. Början var ju bra. Hahaha

Evas blogg said...

Hahaha, känner igen mig! Jag kan inte lyssna på ljudböcker, det är rena sömnmedlet, hur bra boken än är blir jag så trött.