Friday, November 28, 2008

Det susar genom livets strid

Han kommer med ett sällsamt bud
från kärlekens och nådens Gud
att bringa till de sina.
Så öppna hjärtats tempelhus
och låt hans rika, fulla ljus
därinne klart få skina.
Då blir Guds under sett och känt –
det är advent, det är advent.

Sv Ps 109 v 3

4 comments:

Grekland nu said...

Du kan inte ana vad jag längtar efter att få sitta i en fullproppad kyrka och sjunga adventspsalmer...det är 15 år sen sist.

Vonkis said...

Åhh, måste genast kolla upp predikoturen och se vad som händer i kyrkorna häromkring.

Jerry said...

Vet du vad jag blir nyfiken på?
Är varje ord ditt eget?

Kanske är denna strof bara en metafor för det jag vill åt, men vart går gränsen? Vart är det du själv känner i hjärtat och hur lång kan kan kompromissa med de klara texterna, de som redan ligger där och vill övertyga oss?

Madicken said...

Kan tänka mig det Ingabritt!
Hoppas du hittade något fint adventsfirande Vonkis :)

Jerry, är det mina predikningar du menar? Isåfall kan jag väl säga att de metaforer jag försöker förmedla, de formulerar jag på mitt sätt. De klara texterna som du skriver, antar det är bibeltexter som du menar. De är minsann inte alltid så klara. Mycket vi läser behöver ju förstås utifrån det sammanhang det skrevs i , såväl historiskt som kulturellt.

Det jag tycker är mest viktigt är dock att en predikan berör människor som hör den - Och då är riktmärket; Berör den mig själv - är chansen stor att också andra blir berörda.

Ibland kan jag använda kända berättelser som får en ny dimension när man läser dem i ljuset av något bibelställe. Dikter kan jag också använda ibland på samma sätt.