Friday, January 18, 2008

Bio och teater

Jag har läst några bloggare som beskrivit sin första, respektive värsta och bästa filmupplevelse. Försöker minnas och tror att Mary Poppins med Julie Andrews och Dick van Dyke kan vara min första upplevelse. Den gjorde i alla fall stort intryck på mig. Det var en scen (tror jag) där de satt i taket och drack te?! Och så sotarsången med dans på hustaken. Annars var det väl mest halvgamla matinéfilmer som kom till vår håla och dit gick man inte så mycket för filmernas skull utan mer för att prassla och mysa med godispåsar i halvmörkret. Den absolut värsta filmupplevelsen var skolans undervisningsfilm om sex och barnafödande med en förlossning filmad i närbild, en skräckfilm. Efter det skulle jag ALDRIG föda barn sa jag. Den bästa filmupplevelsen är svårare…Ben Hur gjorde intryck minns jag. Fast jag var ju inte så gammal då heller, hm får fundera ett varv till men kanske är det så att jag inte sett min bästa film ännu? :-)

Teater går bättre. Den allra första jag minns, en barnteater där huvudpersonerna hette Li och Lo. Det är allt jag minns av teaterföreställningen. Men känslan! Jag var helt tagen i flera dagar och började drömma om att få spela teater själv…Den näst värsta upplevelsen på en teater var i Göteborg på en klassresa. Jag hade en fruktansvärd hosta och fick springa ut hela tiden och jag har ingen aning vad vi såg.

Men den allra värsta upplevelsen var i en teaterbuss. Det var en föreställning med kinesiska masker och den var för barn så jag tog min yngste, då ca 5 år och hans kompis med mig dit. Vi var i god tid och blev hänvisade att gå upp på andra etaget i den lilla bussen så de kunde fylla på med folk allt eftersom. Längst upp och längst in alltså. Sedan vällde det in barn och en del föräldrar. Det blev allt varmare och plötsligt känner jag,
–Hjälp, nu sitter jag fast. Framför och nedanfö,r massor av folk, instängd i hörnet började svetten rinna och hjärtat klappa allt fortare. Jag fick PANIK! Men var tvungen att skärpa mig, kunde ju inte rusa ut och ville inte visa ungarna att jag var smått hysterisk. Med tilltvingad bukandning och med fast stirrande blick på föreställningen lyckades jag överleva och aldrig har jag varit så lycklig som då jag kom ut ur den där trånga bussen. Aldrig mer teaterbussföreställning!

Den största teaterupplevelsen var Tolvskillingsoperan med b.la Jan-Olov Strandberg, hm var inte vuxen då heller. Som vuxen var det Bröderna Lejonhjärta som jag såg med mina två äldsta barn. Levande duvor och tengilsoldater som skrämde de små liven där de stod överallt i pausen, ja soldaterna alltså, de stod uppställda med sina otäcka masker på när vi gick för att fika. :-)

5 comments:

Bloggblad said...

Min första film var Barnen från Frostmofjället som Frälsis visade... jag grät i flera dagar. Var vid pass 6 år gammal.

Som frälsisbarn blev det inte många filmer. Det var syndigt att gå på bio och teater. Men när skolan i Malmö bjöd på Folk och rövare i Kamomilla stad på den nybyggda stora teatern, då fick jag gå med. Då var jag 8 och minns i stort sett allt. Snacka om att jag var impad!

Jämtlandstösen said...

Ben Hur minns jag också. Jag såg den som konfirmand, vi fick åka in till Östersund och se den på en biograf. Men idag ska man nog undvika att visa konfirmanderna Ben Hur, det har hänt alltför mycket med filmtekniken:-)

Madicken said...

Jo Bloggblad, den där Frostmofilmen har jag hört talas om mycket men aldrig sett...Jämtlandstösen, du har nog rätt om Ben Hur..:-)

Fia said...

Mary Poppins var nog den första biofilm jag också såg. Jag blev så glad av att se deras dans på taket.
Jag kommer ihåg Ben Hur, vi fick se den i skolan och jag tyckte den var fruktansvärt långtråkig, men alla andra tyckte om den. En av mina gamla favoriter är "Little Big Man". En riktig höjdare!
Är det ok om jag länkar till dig på min sida?

Madicken said...

Helt ok Fia, jag länkar till dig också :-)