Friday, September 14, 2007

Kärlekens gränser

För första gången har vi haft överläggningsdagar i stiftet med fyra profiler samlade dvs.; präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker. Dagarna är obligatoriska för präster och diakoner. Pedagogerna och musikerna fick i år inbjudan om att delta och mitt intryck var att många också kom. Vi var ca 500 personer. Det var mycket roligt och mycket givande att få vara tillsammans och vilket lyft det blev i sången på mässorna i domkyrkan med alla dessa proffsiga kyrkomusiker närvarande!

Temat var ”Kärlekens gränser” Konsten att skilja på gränslöshet och gränsöverskridande. Alltid lika viktiga som angelägna frågor för oss som arbetar med människor inte bara i kyrkan utan i alla yrken där vi kommer människor särskilt nära.

Sara Kadefors berättade livligt om sin bok Fågelbovägen 32 och varför hon skrev som hon gjorde, om egna erfarenheter och iakttagelser.
Jacob Carlander, psykoterapeut och präst redovisade en psykologisk läsning av Fågelbovägen 32 och talade om när godhet och kärlek blir redskap för makt. Hur galet det blir när man gör godheten till ett projekt.

På kvällen var alla inbjudna till biskopsgården och med en tallrik små läckerheter balanserande i handen minglade vi runt och hade trevligt. Musik och sång fick vi del av från olika förmågor i vårt stift.

Dag två fick vi lyssna på Jesper Svartvik, docent i Nya Testamentets exegetik, som gav oss ett bibelteologiskt perspektiv under temat ”Vad begränsar den gränslösa kärleken”. Varför vi måste inse att den praktiska konkreta kärleken är begränsad – även Gud fokuserar sin närvaro i Jesu historiska person. Tanken om vår nästa som den som är inom räckhåll. Betoningen av människors ansvar och förmåga och hur allt börjar hos oss själva; ”jag kan bara älska om jag själv blivit älskad.”

2 comments:

Evas blogg said...

Ja vad är godhet egentligen? Ibland kan något som verkar vara en god gärning vara något helt annat. Jag funderar mycket på det här just nu (utifrån min kurs).

Madicken said...

Ja Eva gränserna kan tyckas hårfina ibland men när godhet blir ett projekt kan man köra över andra människor utan att inse det. Många missionärsbarm kan vittna om det..