Thursday, December 27, 2007

Omstart och barnet mitt ibland oss

Efter julens alla uppdrag och efter samvaron med nära o kära, mycket god mat, skratt och allt som hör julen till känns det ganska trögt att starta om igen. Åter en söndag som kommer ikläm, dagen före nyårsafton - det är den jag sitter och förbereder nu, en viktig söndag som handlar om barnen.

På annandagskvällen visades i TV Julevangeliet i Liverpool och från den hämtar jag inspirationen till min predikan. Det var en liveinspelning, en musikal uppförd mitt i Liverpool som återberättade allt från hur Maria och Josef fick veta om barnet som skulle komma, till födelsen och flykten för att rädda sitt barn.

Maria, en vanlig flicka från stan och Josef en svart flykting. Herodes gestaltades som en kvinnlig minister, Herodia, med en aggressiv och kylig politik och som ville skicka iväg alla asylsökande ut ur landet. Berättelsen blandades med sång och musik av framförallt Beatles. Dåtid och nutid flätades samman och det blev så tydligt, budskapet, lika brännande aktuellt nu som då. Barnet som representerar den värnlösa och utsatta människan – och Jesus som identifierar sig med barnet ”den som i mitt namn tar emot ett barn tar emot mig”.

5 comments:

Jerry said...

Jag blev väldigt nyfiken på en sak nu när du skriver att du förbereder din predikan.

Hur mycket kan du "sväva ut" egentligen i en sådan? Jag menar, utan att gå ifrån det kristna grundbudskapet?

God fortsättning och ett fint 2008 önskar jag dig.

Jämtlandstösen said...

Det programmet missade jag, synd, för det lät intressant. Men kanske kommer det ny chans att se det. Passar också på att önska god fortsättnig:-)

Madicken said...

Jo, Jerry. Varje söndag har ju sitt tema och sina bibeltexter som man utgår ifrån. De läser jag helst någon eller några dagar innan skrivandet börjar. Jag låter det sjunka in och oftast kommer någon idé eller något uppslag som kan hjälpa mig att berätta på ett sätt som berör människor. Det kan se väldigt olika ut och göras på många olika sätt men naturligtvis genomsyras det alltid av evangeliets budskap.
God fortsättning önskar jag dig också! :-)

Kanske finns det på SVt:s sida Jämtlandstösen!? God fortsättning till dig också :-)

Anonymous said...

Tänk vilket viktigt arbete du har! Du kan få människor som är trötta och ledsna att hämta ny kraft och nytt mod så att de orkar lite till. Önskar dig ett riktigt gott nytt år! Hälsn Fia
http://neverkeso.blogg.se

Madicken said...

Tack Fia, och ett gott nutt år till dig också!