Thursday, April 24, 2008

Relationer och äpplen

Jo, det blev en bra och innehållsrik kurs som väckte en hel del tankar. Mötet mellan Lina Sjöberg och oss präster präglades av en speciell känsla av förtrolighet när vi samtalade om hennes bok, Resa till Port Said.

Lina har framför allt intresserat sig för de mellanmänskliga relationerna i Gamla testamentets texter. Hennes perspektiv är ideologikritiskt dvs. att allt kan ifågasättas om man kan argumentera för det. Bibeltolkningen ska vara etiskt hållbar.
Metoden är narratologisk vilket innebär att man utforskar texten och blir medveten om vad man själv fyller i. Det här är ett sätt att ta sig förbi den tolkningstradition som har präglat oss. Vem gör vad i berättelsen? Vem talar? Vad säger han/hon? Vem ser? Vilket perspektiv har berättarrösten?

Erik A Nielsens föreläsning om poetisk teologi var fascinerande. Utgångspunkten är skapelsen, tillblivelsen genom Ordet. Hur det bränner till då texterna möts. Det är svårt att återge i korthet men jag kan ju säga att det var många typologier dvs. Nytestamentliga texters tillbakasyftande till Gamla Testamentet. Symboler och mönster och hur vi behöver se dem för att begripa helheten.

Filmen vi såg; Adams äpplen, den måste ni ju bara se!

http://kanonfilm.se/2006/04/26/adams-applen/

4 comments:

Anonymous said...

verkar vara en verkligt skojig kurs, framförallt det där med att ta sig förbi "traditionella tolkningar" eller hur man ska säga. :)

Madicken said...

Precis Emelie :)

Evas blogg said...

Och just detta med att se symboler och mönster för att förstå helheten, är något mycket viktigt. Som ibland kan kännas svårt när man läser/hör lösryckta meningar ur Bibeln.

Anonymous said...

Intressant läsning, kul att kursen var bra :-)
Ska leta/kolla efter Adams äpplen nästa gång jag hyr DVD.
Läste lite via din länk och såg trailern, verkade riktigt bra.
Flera riktigt bra skådisar!
Analysmodellen verkar påminna om hur man jobbar dramaturgiskt och analyserar en text, ett manus.
Hmm, spännande.
Lite av pusselläggande, men där pusslet kan ändras, ses från nya håll. Dynamik!
Tycker det är roligt, denna "fortutbildning". I min lilla tankevärld kring kyrkans män och kvinnor, så har jag sett den som rätt statiskt. Utbildning, teologin och så färdig präst. Erfarenheter ger nya kunskaper, men allt klart i och med prästbetyget.
Allt vilar så att säga på en mycket gammal bok.
Men jag inser att prästyrket, precis som andra yrken behöver kurser och nya kunskaper. Ingen direkt skillnad där och det vore ju bra dumt. (Hmm, svårt få till det här bra. Hoppas du kan tolka detta på rätt, positivt sätt.)
Jag får återkomma :-)
Ha en skön och givande helg.