Det finns mer åsikter än insikter om vår kyrka och de som står för åsikterna är häpnadsväckande okunniga i vad vi gör, troligen för att de aldrig är med i kyrkan och inte heller läser och lyssnar på vad som sägs. För inte skulle väl annars föreställningen om att vi predikar en straffande Gud och bara talar om skuld i kyrkan vara så envist fastklistrad i vissa personers föreställningsvärld? Är vi verkligen så otydliga i att förkunna Kärlekens budskap och innehållet i den gyllene regeln? Varför betraktas vi som dumdristiga korsriddare som har som enda uppgift att omvända folk?
Om skulden: självklart är vi alla delaktiga i att en del inte har mat för dagen, att naturens resurser utarmas, att det pågår krig och konflikter. I vår individualistiska tid glömmer vi bort att vi inte, var och en är små isolerade öar som kan göra som vi vill utan att det berör också andra och hela skapelsen – på gott och ont.
Gud möter mig i varje medmänniska och i överallt i skapelsen. Han kommer inte ovanifrån och dunkar mig i skallen när jag inte är snäll. Men mina handlingar mot någon annan är också mina handlingar mot Gud. Också de handlingar jag låter bli att utföra. Ingen är utan skuld, men alla är älskade, för det är Guds enda svaghet – att han inte kan låta bli att älska oss trots allt.
Läs gärna dialogen mellan Caroline och Lena nedan.
9 comments:
Det verkar som om en del vill att kristna ska vara onda. De vill att kyrkan ska stå för krig, våld, dom och straff.
Sista året har tidningar och bloggar på det temat varit många... Jag har skrivit en del ilskna inlägg på min AB-blogg... några är länkade i min högerspalt...
Jo, det finns hos viss kritik mot kristen tro starkt fokus på religionen som en orsak till krig, våld och förtryck. Jag läste Dawkins bok Illusionen om Gud nyss och en av hans huvudteser är just att religionen är dålig för den orsakar mycket ont. Men han tar inte upp det goda religionen fört med sig, det går han förbi.
Annars är diskussionen mellan Lena och biskop Caroline längre ner rolig, men fångar också med sina få ord in mycket vad det handlar om. Religionen är inte logisk utan rör sig på ett annat plan.
Jag har funderat mycket på varför man väljer ett sådant synsätt på religioner, detta gäller ju inte bara den kristna kyrkan utan även muslimer och judar. samtidigt som jag skrev det där så kom jag och tänka på en bok jag har läst precis. kanske handlar det om att människor har svårt för det där med allsmäktighet. I boken jag läste upphöjdes buddism, medan kristendomen fick mer kritik. Kanske är det något sånt? Det var bara en liten, nästan otänkt tanke.
Tack för länken till artikeln :)
Jo kyrksyster, jag har läst en del av dem. Visst är det ett märkligt fenomen!? Och jämtlandstösen: jag har inte läst just den boken av Dawkin men väl Den själviska genen någon gång i början av 90-talet. Min slutsats efter ha läst den var att människosläktet skulle vara betydligt mer kallsinnigt och destruktivt om vi bara vore manipulerade av våra gener.
Emelie, buddismen har ingen tro på någon Gud. Det är nog det som gör att man kan förlika sig med den. Förresten (och nu kanske någon reagerar?!)tror jag inte Gud är allsmäktig, inte om man med det menar att han har någon övergripande makt över människorna..Guds makt tror jag snarare ligger i att han avhändar sig den för vår skull.
Vad fin din sida har blivit! Jättevacker bild längst upp! Nej just detta med tro/logik är inget som funkar, vilket många människor väner sig emot. Att inte veta kan vara svårt, då är det bättre att förkasta helt, tror jag många tänker.
Tack Eva, Dali målade tavlan suveränt! Och Tranströmer kan verkligen uttrycka sig, vilket den där strofen ur dikten visar.
Nej jag vet att det är så med buddismen... Jag har tänkt samma tanke som du vad gäller Guds allsmäktighet. Jag har lite svårt att uttrycka mig så det blir som jag menar med det där så här kring midnatt... Återkommer när jag funderat ut vad jag menar riktigt.
Kan kände igen Tranströmer (som är den störste i att uttrycka sig ) men Dali hade jag ingen aning om.
Post a Comment